Over mij

Mijn naam is Wendie Linders. Ik ben 49 jaar en herborist (kruidendeskundige).

Ik heb een passie voor de natuur, moestuinieren en gezond en lekker eten. Het telen, verwerken en gebruiken van kruiden sluit hierbij perfect aan. Ik zie het als mijn missie om mijn kennis over kruiden, biologisch moestuinieren en gezonde natuurlijke voeding te delen met anderen zodat steeds meer mensen deze kennis kunnen toepassen in hun dagelijkse leven.

Mijn interesse in de natuur is al vroeg begonnen. Als kind was ik lid van het IVN en hielp ik elke winter bij het wilgen knotten. Met mijn ouders en zussen trokken we regelmatig de natuur in om bijvoorbeeld bramen te plukken en tamme kastanjes te rapen.
Mijn vader heeft meer dan 40 jaar een moestuin gehad waar ik vroeger al vaak te vinden was. Vooral als er wat lekkers te halen was zoals aardbeien. Van mijn moeder heb ik de liefde voor lekker en gezond koken meegekregen. Zij maakt nog steeds de lekkerste gerechten.

Mijn kennis met betrekking tot kruiden, biologisch moestuinieren en gezonde natuurlijke voeding heb ik opgedaan tijdens een driejarige opleiding tot herborist bij “De Sprenk“; het kennis- en opleidingscentrum op het gebied van gezondheidsbevorderende kruiden, wilde planten en voeding waar ik inmiddels ook zelf les geef. Daarnaast heb ik de afgelopen 20 jaar samen met mijn vader een moestuin gehad op het volkstuinencomplex Papenvoort in Nuenen waar mijn vader ruim 40 jaar actief is geweest. Wij verbouwden daar op biologisch dynamische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen, die ik verwerkte in voeding, theeën, oliën, tincturen, azijn, crèmes en zalven. Vanwege mijn verhuizing naar Epen hebben we medio 2019 afscheid genomen van deze moestuin. Gelukkig heb ik een deel van mijn planten kunnen verhuizen naar mijn nieuwe kruiden-, moes- en bloementuin in Epen. Op 1 hectare grond kan ik hier naar hartelust verder tuinieren.

In mijn tuin laat ik bezoekers graag kennismaken met de brede toepasbaarheid van kruiden. Ik vertel over de teelt en het gebruik van kruiden als keukenkruid, voedings- en gezondheidsbevorderend middel, geneeskrachtige plant, in de aromatherapie en huidverzorgingsproducten. Mensen kruiden laten ervaren door ze de kruiden te laten zien, ruiken, voelen en proeven, daar geniet ik van.

Als herborist en enthousiast moestuinierster was ik in 2013 één van de initiatiefnemers van Buurttuin Brandevoort, een gezamenlijke biologische moestuin voor en door de bewoners van de wijk Brandevoort, gemeente Helmond. De tuin is een project van Stichting Stadslandbouw Brandevoort, een stichting die gaat voor meer voedselproductie en groen in Brandevoort, waarvan ik tot mijn verhuizing naar Epen bestuurslid ben geweest. Van 2014 tot 2019 heb ik de vrijwilligers veel geleerd over biologisch moestuinieren en de toepassing van kruiden.

Zoals Hippocrates al zei “uw voeding is uw geneesmiddel en uw geneesmiddel is uw voeding”. Ik deel deze mening en eet daarom zo puur en natuurlijk mogelijk. Voor mij houdt dit in dat ik zoveel als mogelijk vers, biologisch, e-nummer- en suikervrij (geen geraffineerde suiker) eet.
Bij een natuurlijke levensstijl hoort niet alleen natuurlijke voeding, maar ook natuurlijke huidverzorging. Je huid is je grootste orgaan en via de huid komen veel stoffen in je lichaam terecht. Ik voed mijn huid daarom met puur natuurlijke huidverzorgingsproducten, die ik deels zelf maak.

Om mijn passie uit te dragen, geef ik naast kruidenrondleidingen ook workshops en lezingen op het gebied van toepassing en verwerking van kruiden en natuurlijke voeding. Zie voor de beschikbare data mijn agenda.

Hartelijke groet,

Wendie Linders